Sosyal Medya

Coğrafyamız

PYD’ye direnen Kürtler

Türkiye’de terör örgütü PKK, Kürtlerin demokratik mücadelesini engellerken Suriye’de de PKK’nın kolu PYD, Kürt grupları baskı altına alıyor. Bu iki örgüt de Uluslararası toplumun desteği ve planları doğrultusunda Kürtler aleyhine sahada.



Batılı güçler, kan kokusu almış köpek balıkları misali OrtadoÄŸu'ya üşüştü. Irak, Kuzey Afrika ve  Yemen'in ardından ÅŸimdi Suriye kan gölü. Mızrak ucu olarak kullandıkları terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD zehirli sarmaşık gibi ilerliyor; Kürt grupları da baskılıyor. Batı'nın desteÄŸine raÄŸmen PYD-YPG'ye Kürtlerden karşı duruÅŸ var.    

Milliyetçilik, modern ideolojiler içinde en uzun ömürlü olanıdır. Dinsel, kültürel ve ulusal biçimleriyle her geçen gün daha da güçlenerek varlığını sürdürüyor. Bu süreklilikteki  en temel etken, Fransız ihtilali sonrası baÅŸlayan milliyetçilik dalgasının, Ä°mparatorlukları çözücü etkisi, yine egemenlerce vesayet savaÅŸlarında koz olarak kullanılması ve sürekli diri tutulmasıdır.

Birinci Paylaşım Savaşı'nın sonunda küçük toprak parçaları üzerinde “özgür”leÅŸtirilen milli kimlikler kazanan ülkelerin uyduları olarak tasarlandı. Kimliklerin birbirine karşı kışkırtıldığı bu uydu sisteminde  balans ayarı gerektirdiÄŸi durumlarda kullanılmak üzere bazı kimlikler bastırılırken bazı kimlikler öne çıkarıldı.

Bugün Kürt milli kimliÄŸi ve devletleÅŸmesi, bu politikanın en güncel örneÄŸi. Kürtler, OrtadoÄŸu’daki yerleÅŸik halklar ve kimlikler içindeki en sancılı süreci yaşıyor. Hem ulus devletleÅŸme sürecini en geç yaÅŸayan, hem de çatışan kimliklerin arasında kalmış bir millet olarak temsil sorunu yaÅŸadı ve yaşıyor. OrtadoÄŸu’da Türkiye- Irak-Ä°ran ve Suriye’de etnik ve mezhebi kimlikler arasında temsiliyetsiz tampon bölgesi olarak yaÅŸayan Kürtler, bugün kendini temsil imkânına kavuÅŸuyor. Ancak bu temsil, dört ülkenin özelliÄŸine göre deÄŸiÅŸtiÄŸi gibi OrtadoÄŸu’daki küresel hesapların ve çıkar gruplarının etkisi de Kürtlerin geleceÄŸini etkiliyor.

Avrupa basını Kürt topluluklar içinde kendi planlarına uygun silahlı terör örgütlerini Kürtlerin tek temsilcisi gibi göstererek Kürt halkın yaşadığı bölgelerdeki diğer milletlerle ve devletlerle çatışma halinde kalmasına neden oluyor.

Türkiye’de terör örgütü PKK, Kürtlerin demokratik mücadelesini engellerken Suriye’de de PKK’nın kolu PYD, Kürt grupları baskı altına alıyor. Bu iki örgüt de Uluslararası toplumun desteÄŸi ve planları doÄŸrultusunda Kürtler aleyhine sahada.

http://www.suriyegundemi.com'da yayınlanan saha raporunda Suriye iç savaşında mücadele eden PYD’den baÅŸka Kürt grupların da varlığına dikkat çekiliyor. Raporda, “Bu aktörler her ne kadar uluslararası toplumun desteÄŸini alan PYD’ye karşı zayıf kalsa da, PYD-YPG’nin bütün Kürtleri temsil ettiÄŸi iddiasına karşı bir meydan okuma teÅŸkil etmektedir.” ayrıntısına dikkat çekiliyor.

Kürt grupların baÅŸlangıçta, bugün PYD’nin yaptığının aksine Esed karşıtı muhalefetle beraber mücadele ettiÄŸi belirtilen raporda, “Aslında Mart 2011’de Suriye’de halk ayaklanmasının baÅŸlamasının ardından Kürt halkı Deraa ve Humus kadar aktif olmamasına raÄŸmen, ayaklanmaya katılmıştır. Bu anlamda Ayn el-Arab(Kobani) ve Amude’de 1 Nisan 2011 tarihinde rejime karşı protestolar düzenlenmiÅŸ, tarihsel olarak baktığımızdaysa, bu protestolar ayaklanmaların ilk günlerinde yaÅŸanmıştır. Nitekim Halep gibi ÅŸehirler halk ayaklanmasına aylar sonra katılmıştır.

Protestolara karşın Esed rejimi iki yönteme baÅŸvurmuÅŸtu. Bir yandan 5 Nisan 2011 tarihinde Kürt aÅŸiret liderleriyle bir araya gelen BeÅŸÅŸar Esed, vatandaÅŸlığı olmayan Kürtlere vatandaÅŸlık sözü verdi. Öte yandan Kürtler arasında ayaklanmaya aktif olarak katılan kimseleri tasfiye operasyonları baÅŸlattı. Bu baÄŸlamda 7 Ekim 2011’de ayaklanmaya açık bir ÅŸekilde destek veren MiÅŸel Temmo suikasta uÄŸradı ve öldürüldü.” ifadelerine yer verildi.

Esed güçlerini yerine Kürt grupları kontrol altına almak üzere PYD güçlerinin yerleÅŸtiÄŸinin belirtildiÄŸi yazıda “Esed rejimiyle iÅŸbirliÄŸi yaptığı öne sürülen PYD-YPG’ye karşı düzenlenen gösterilen bastırılmış, diÄŸer Kürt siyasi partilerinin liderlerine ve üyelerine baskı uygulanmıştır. PYD-YPG Kürt ağırlıklı bölgelerde kontrol kurmada baÅŸarılı olsa da, Suriyeli muhalefeti içerisinde baÅŸka Kürt gruplar da varlığını sürdürmeye devam etmiÅŸtir.” deniliyor.

İşte Raporda geçen Kürt gruplar:

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.